Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Politie Geen Softe Aanpak Bij Xr Demonstratie

Politie: 'Geen softe aanpak bij XR-demonstratie'

Agenten gaan hard optreden tegen blokkades

'Actievoerders zo snel mogelijk van de weg halen'

De politie gaat hard optreden tegen klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) die maandag wegen in Den Haag blokkeren. De politie wil de actievoerders zo snel mogelijk van de weg halen, desnoods met dwang. Dat zei de Haagse politiechef Paul van Musscher donderdag op een persconferentie.

Van Musscher zei dat de politie "niet soft" zal optreden tegen de activisten. "Wij gaan hen zo snel mogelijk van de weg verwijderen. Dat kan betekenen dat we ze meenemen naar het politiebureau." De politie heeft daarvoor ook extra capaciteit ingezet.

XR heeft aangekondigd om maandag verschillende wegen in Den Haag te blokkeren. De actievoerders willen hiermee aandacht vragen voor de klimaatcrisis. De politie begrijpt dat de activisten een statement willen maken, maar vindt dat dit niet ten koste mag gaan van de openbare orde.

"Wij staan voor het recht op demonstratie, maar dat recht is niet onbeperkt", aldus Van Musscher. "Het mag niet zo zijn dat de wegen worden geblokkeerd en de stad plat komt te liggen. Wij gaan handhaven en als dat nodig is met dwang."

De politie heeft al meerdere gesprekken gevoerd met XR in aanloop naar de demonstratie. De activisten hebben geweigerd om hun actieplannen aan te passen. Het is nog onduidelijk hoeveel activisten er maandag zullen deelnemen aan de blokkade.


Comments